Rouwverwerking


Wat is rouw?
Waarom is een goede rouwverwerking zo belangrijk?
Wat zijn de gevaren voor een verstoorde rouwverwerking?
Waarom verdienen deze vragen een antwoord?

Rouw is treuren om het verlies van een persoon waarmee een hechte emotionele band heeft bestaan. Een rouwproces kan verschillende jaren aanslepen.

Het is belangrijk om het rouwproces goed te verwerken. Eventueel kan begeleiding noodzakelijk zijn. Het vertrouwde leven wordt noodgedwongen afgesloten en een nieuwe periode in het leven van de nabestaanden begint. Dit brengt veel verwarring en onzekerheid met zich mee. Wanneer de verwerking van het verdriet niet "goed" gebeurd, spreekt men van een verstoorde rouwverwerking. Tegenwoordig stuit men steeds vaker op een verstoorde rouwverwerking omdat de maatschappij ons steeds minder tijd gunt om het verdriet te verwerken. Het gevolg hiervan is dat steeds meer mensen last krijgen van psychische klachten, zoals chronische vermoeidheid, slapeloosheid, depressies, … en/of (soms ernstige)lichamelijke klachten.

Het is vaak nuttig om gezins- of familiebegleiding te krijgen. Hierdoor kan verdriet openlijk besproken worden. Iedereen kan zich uiten, kan luisteren, kan troosten. Door begeleiding is soms heel snel duidelijk welke rol een ieder in het verwerkingsproces kan en wil spelen en wat hij/zij kan betekenen voor een ander. Omdat deze rolverdeling vaak onduidelijk is, ontstaan er binnen een gezin of familie verwachtingen waar niet aan voldaan kan worden. Hierdoor ontstaan nieuwe teleurstellingen, verdriet, onrustgevoelens of zelfs ruzie. Tijdig hulpverlening zoeken kan veel extra leed voorkomen.

U kan zich bij ons laten inschrijven voor een sessie rouwverwerking, die gehouden wordt door gespecialiseerde psychologen in rouwverwerking. Dit kan zowel in groep als afzonderlijk.

Een helpende hand in moeilijke tijden,

uw uitvaartondernemer BVBA Vandebosch.


Ps.    Uitvaarcentrum BVBA Vandebosch is voor de tweede maal op rij door het IFA (International Funeral Awards) genomineerd voor ‘beste klantgerichte serviceverlening’.